Sunday, 21 February 2010

SEGAMAT DALAM KENANGAN

Segamat adalah sebuah bandar yang paling ter-utara di dalam negeri Johor Darul Takzim. Sebelum ujudnya Lebuhraya Utara-Selatan, pengguna-pengguna jalan raya dari utara akan menempuh bandar Segamat untuk menuju ke selatan samada ke Johor Bahru atau ke Singapura.

Bagi sesiapa yang pernah bermastautin di Segamat tentu akan menyimpan berbagai kenangan menarik sepanjang berada di sana.

Penulis bertuah kerana dapat tinggal di Segamat selama setahun iaitu pada tahun 1994, bertugas di Pusat Operasi Gas Segamat. Ketika yang paling istimewa ialah di musim durian. Durian Segamat sangat enak, mengalahkan durian Muar. Mungkin kerana udaranya yang sangat panas di siang hari tetapi sangat sejuk pada waktu malam dan tanahnya yang sangat subur sesuai dengan pokok durian.

Seperkara lagi yang sangat menarik di Segamat ialah tentang makanannya. Sesiapa yang mengunjungi Segamat tidak akan lengkap jika tidak merasa Nasi Briyani Gam Segamat di Jalan Muar, atau menikmati Nasi Lemak bungkus di Stesen Keretapi Segamat. Ke utara sedikit, iaitu jalan ke Buluh Kasap ada sebuah warung di tepi jalan bernama Warung P.Ramlee. Pemiliknya sangat teruja dengan Seniman P.Ramlee sehinggakan setiap dinding di warungnya dihiasi dengan gambar-gambar seniman agung itu.

Di Segamat inilah Jamilah dikandung oleh ibunya sehingga sehari sebelum dia dilahirkan. Setelah setahun bertugas di Segamat, penulis telah diarahkan berpindah ke Petronas Research & Scientific Services, ketika itu di Hulu Kelang.

Ketika penulis dan isteri sedang membasuh rumah di Kuala Lumpur untuk persediaan berpindah, isteri mengadu sakit perut. Penulis bergegas membawa isteri ke Hospital Ampang Puteri dan di sanalah Jamilah di lahirkan.

Mengambil nama Dr. Jemilah Mahmood (bekas Presiden Mercy Malaysia) yang menyambut kelahiran beliau, penulis memberikan nama Jamilah kepada anak yang baru dilahirkan itu. Dr. Jemilah sangat gembira bila diberitahu.

Kadangkala penulis terfikir, dengan kehendak Allah apakah kerana Jamilah di kandungkan di negeri, Johor yang sangat aktif dengan seni muzik keroncong maka beliau terjurus di dalam nyanyian keroncong?No comments:

Post a Comment