Monday, 28 April 2014

Konsert Simfoni Warisan

Pada 30hb Mac 2014 telah berlangsung Konsert Simfoni Warisan di Auditorium Tuanku Puan Chik, Kompleks Penyiaran Tuanku Muhammad, Sungai Gadut, Seremban , Negeri Sembilan.

Konsert ini diadakan sempena Hari Keputeraan D.Y.M.M Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan Darul Khusus. Konsert yang dianjurkan bersama oleh Jabatan Penyiaran Negeri Sembilan dan Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (ASWARA) menggabungkan 74 orang pemuzik-pemuzik dari RTM, DBKL, UKM dan ASWARA.

Di samping itu 3 orang personaliti dari ASWARA dijemput untuk mewarnai persembahan. Jamilah Abu Bakar, penerima Anugerah Pelajar Terbaik Tahun 1 Diploma Aswara 2014 dijemput untuk menyanyikan lagu " Adat Perpateh : Ikhlas Sehati" ciptaan Ramlan Mohd Imam. Lagu ini telah diangkat sebagai lagu "Art Song" Negeri Sembilan. Jamilah juga menyanyikan lagu "Ubekkan Denai", lagu yang disusun untuk persembahan oleh Roslan Mohd Imam.

Sementara itu, Ayesha Hassan, pelajar ASWARA yang menerima Anugerah Rektor Tahun 2008 dan 2012 menunjukkan kebolehan bermain violin di dalam lagu "Cantek Manih". Manakala Shazana Darawin, graduan Aswara di bidang muzik Callempong membuat persembahan lagu " Merbau & Kelok 9".

Pengarah Muzik dan Konduktor Orkestra Konsert Simfoni Warisan ini adalah Encik Ramlan Mohd Imam, Dekan Fakulti Muzik ASWARA manakala Encik Ruslan Mohd Imam bertindak sebagai Penggubah Muzik dan Konduktor Orkestra bagi Sessi kedua.

Tutut menyaksikan Konsert yang julung kalinya diadakan ini adalah DYMM Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz Ibni Al-Marhum Tuanku Munawir dan Menteri Besar Negeri Semblan, Dato' Seri Utama Hj. Mohamad bin Hj Hasan.

No comments:

Post a Comment