Tuesday, 9 April 2013

Keputusan 10A SPM Jamilah Abu BakarPagi 21 Mac 2013, telefon bimbit penulis dihujani dengan panggilan telefon dan SMS. Pada hari itu keputusan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia akan diumumkan. Penulis dan isteri pagi-pagi lagi telah bersiap untuk menghantar Jamilah ke sekolahnya untuk mengambil keputusan peperiksaannya.

Lama juga menunggu di depan pintu sekolah kerana rupanya Majlis Khas akan diadakan untuk mengumumkan pelajar-pelajar yang cemerlang di sekolahnya - Sekolah Menengah Kebangsaan Taman Tasik, Ampang.

Sebenarnya keputusan awal SPM boleh diketahui melalui pesanan SMS. Tetapi Jamilah samada tidak mahu atau tidak berani SMS untuk mengetahui keputusannya. Sudah seminggu meragam di rumah - semua yang dibuat tidak kena.

Dalam pada menunggu sebelum majlis bermula, penulis menerima panggilan telefon dari Cikgu Tukinah, Guru Penolong Kanan SMKTT yang bertanya samada penulis berada bersama Jamilah di sekolah atau tidak. Bila penulis menjawab "ya" Cikgu Tukinah terus mematikan telefon. Makin berdebar rasanya menunggu keputusan.  Sebenarnya Cikgu Tukinah banyak mengambil berat tentang pelajaran dan aktiviti-aktiviti ko-kurikulum Jamilah. Hanya Allah sahaja yang dapat membalas sumbangan beliau.

Tiba masa yang dinantikan....... Semuanya menjadi sejarah dalam hidup Jamilah.


2 comments:

  1. Tahniah Jamilah. Semoga terus berjaya dalam hidup ^^

    ReplyDelete
  2. Saya pelik la macamana abang abu bakar arrange masa jamilah. Dia perform pada dua bidang yang boleh dikatakan bertentangan. Mesti ada petua yang boleh di share.

    -Emran Bangi-

    ReplyDelete