Monday, 3 September 2012

Bintang Klasik 2012 - Selamat Bertanding Jamilah

Pada masa rencana ini ditulis, Jamilah sedang berada di Angkasapuri sebagai persiapan untuk pertandingan Bintang Klasik 2012. Seramai 28 peserta dari seluruh negara berkampung di Angkasapuri sehingga 9hb. September 2012 ini.

Jamilah yang mewakili Zon Selatan telah diberikan lagu dendangan Sanisah Huri yang dicipta oleh Kasim Masdor dan lirik oleh Yusnor Ef bertajuk "Bimbang". Lagu ini adalah untuk filem Prebet Lapok lakonan A.R.Badul.

Sejujurnya Jamilah belum pernah mendengar lagu ini sebelumnya. Bukan main ghabrah dia. Tetapi setelah mencari dan mendengar di dalam Youtube lagu tersebut, keyakinannya pulih kembali.

Mungkin ada yang bertanya mengapa Jamilah memilih untuk mewakili Zon Selatan? Sebenarnya Jamilah adalah anak Johor walaupun bapanya orang Perak dan ibunya orang Kelantan. Jamilah dikandung oleh ibunya di Segamat, Johor ketika bapanya bekerja di Petronas Gas Segamat pada tahun 1994-95.

Cuma nak dijadikan cerita, bapanya telah mendapat tawaran kenaikan pangkat menjadi Pengurus Sumber Tenaga Manusia di Petronas Research Bangi mulai bulan September 1995. Jadi ibu-bapanya pulang ke Kuala Lumpur untuk membersihkan rumah yang sebelumnya disewakan kepada orang. Semasa membersihkan rumah ibunya terasa sakit hendak bersalin. Bapanya bergegas menghantar ibunya ke Hospital Ampang Putri. Jamilah selamat dilahirkan di sana oleh Dr Jemilah Mahmood, bekas Presiden Mercy Malaysia.

Mengenangkan jasa dan sumbangan Dr. Jemilah kepada negara, bapanya dengan penuh harapan menamakan anaknya Jamilah Abu Bakar. Dr. Jemilah sangat gembira bila mendapat tahu bayi kecil itu dinamakan sempena namanya.

Selamat bertanding anakku.


Lagu yang dibawa Jamilah semasa peringkat Ujibakat


Lagu yang akan dibawa oleh Jamilah di peringkat Separuh Akhir

1 comment: