Monday, 12 September 2011

Hari Raya 2011 yang meriah

Sudah menjadi tradisi bagi umat Islam di Kepulauan Melayu untuk pulang ke kampung berhari raya.

Kami juga tidak ketinggalan pulang ke Kampung Kemumin yang terletak bersebelahan dengan Lapangan Terbang Kota Bharu, Kelantan. Oleh kerana cuti panjang sebelum dan selepas Hari Raya, laluan dari Kuala Lumpur ke Kota Bharu (500km) tidaklah terlalu sesak berbanding dengan tahun lepas. Tetapi perjalanan selama 10 jam (cuma berhenti untuk menunaikan solat jamak) tetap memenatkan di dalam bulan puasa.

Namun segala kepenatan seakan-akan hilang bila menjejak kaki ke kampung halaman. Itulah keunikan berhari raya di kampung halaman.

Hari Raya yang ketiga kami bertolak ke rumah Kaklong Imtiaz di Ipoh. Wow.. keadaan lalu-lintas dari Macang ke Jeli sungguh sesak. Tak sempat untuk hadir ke Rumah Terbuka Tok Pa (Datuk Mustafa Muhammad di Jeli. Sampai di Ipoh sudah 9.00 malam.

Hari Ahad 4 September 2011 kami ke Rumah Terbuka Tun Mahathir Mohamad. Ramai sungguh yang datang. Kami sabar beratur di tengah panas terik matahari bersama pengunjung-pengunjung lain yang berbagai bangsa dan agama cuma untuk bersalaman dengan bekas pemimpin agung negara tersebut. Malang sekali bila kami hampir sampai untuk bersalaman, Dr. Mahatir terpaksa menangguh bersalaman dengan orang-ramai kerana menyambut Perdana Menteri Datuk Seri Najib dan Timbalan Perdana Menteri, Tan Seri Muhyiddin Yassin. Namun Jamilah melalui jasa baik Puan Ros, pembantu peribadi Tun Hasmah sempat bersalaman dengan Tun Hasmah Mohd Ali.

Pada 7 September, Jamilah membuat persembahan di Majlis Ramah Mesra Aidilfitri Kementerian Pelajaran Malaysia di Putrajaya. Di situlah buat pertama kalinya sebuah lagu baru "Senyum Mesra" yang terdapat di dalam album sulung Jamilah diperdengarkan kepada khalayak ramai. Sambutannya sangat menggalakkan.

Pada 11 September kami ke rumah Hj. Abdullah Safri di Shah Alam untuk berlatih keroncong sebagai persediaan untuk persembahan di Konvokesyen Universiti Kebangsaan Malaysia pada 24-27 September ini.

No comments:

Post a Comment