Thursday, 31 March 2011

Karya Emas Ooi Eow Jin

Ooi Eow Jin dilahirkan pada 3 Jun 1938 di George Town, Pulau Pinang. Mendapat pendidikan awal di Sekolah Rendah Wellesley dan Sekolah Rendah Westlands. Beliau melanjutkan pelajaran menengah di Penang Free School.

Setelah menamatkan alam persekolahan, beliau telah berkhidmat sebagai guru sementara di SJK (Cina) Li Tek, Pulau Pinang selama 2 tahun mulai tahun 1956. Kemudiannya berkhidmat sebagai kerani di Jabatan Ukur Pulau Pinang.

Beliau belajar bermain piano klasik selama empat tahun sebelum berjinak-jinak dengan muzik pop. Bermain muzik secara sambilan bersama kumpulannya di Pulau Pinang. Semasa bermain di Hotel E&O Pulau Pinang, Alfonso Soliano seorang pemuzik terkenal tertarik dengan bakatnya lalu menawarkannya untuk bermain dengan Orkestra RTM.

Beliau menyertai Orkestra RTM sebagai pemuzik pada tahun 1963 sehingga tahun 1967. Beliau berhijrah ke TV3 pada tahun 1986 hingga 1999.

Beliau banyak mencipta lagu-lagu untuk penyanyi-penyanyi tempatan dan luar negara termasuk Sudirman, Dahlan Zainudin, M Nasir, Rahimah Rahim, Rafeah Buang, Flora Santos, Alleycat, Jennifer Yen dan Francis Yip.

Beliau juga pernah berkhidmat di Instutut Teknologi Mara, Asia-Pacific of Broadcasting, Yamaha Music School, International College of Music dan Universiti Putra Malaysia.

Ikuti sebahagian daripada lagu-lagu hit ciptaan beliau.....1 comment:

  1. makasih ya infomasi nya
    http://ms.wikipedia.org/wiki/Ooi_Eow_Jin

    ReplyDelete